dimarts, 16 d’abril del 2013

Petit grup a 5 anys (3)

Dia 12 d'abril  vàrem reprendre les construccions en petit grup amb els infants de 5 anys. Aquesta entrada recull totes les aportacions a la construcció i moments de reconstrucció que s'han donat durant la sessió, així podem anar veient com el grup va interaccionant i creant l'estructura de fustes.

Podem comprovar com queda reflectida la importància del grup i la pertinença al mateix de cada un dels infants, ja que la dinàmica que plantejam vol treballar i ajudar a prendre consciència de que tots formam part d'una estructura grupal i que per pertanyer a aquets és important fer i crèixer junts. Així des de l'aportació de cada infant volem reforçar el que comentam.


Un altre aspecte que treballam a les sessions de construcció en grup és l'intercanvi, ja que com ens vinculam és bàsic per a les relacions que establim i com ho feim està implícitament relacionat amb com som, quines són les nostres potencialitats i punts forts, a més d'allò què hem après al nostre nucli familiar.

La creació d'una estructura comuna ens permet treballar tot això des de la implicació personal en la creació de l'estructura conjunt, així com la implicació amb el grup des del compromís i responsabilitat que suposa l'actuació de cada un a una tasca grupal i el compromís que això suposa.

Construir conjuntament ens permet veure clarament com la resposabilitat de les nostres aportacions influeix en la dinàmica i creació del grup i cada una de les persones que el formen.


A aquestes activitats també volem crear un espai d'ordre i de respecte al que aquest i la paciència cap als companys amb l'espera i la confiança en les aportacions del altres, són un aspecte molt important per tenir en compte a l'hora d'aconseguir espais ordenats als que el respecte i la jerarquia tenguin el su espai, a més de ser reconeguts i respectats.


Construir i reconstruir en grup és una tasca enriquidora pels infants, de tal manera que els ajuda a compartir experiències, diferents maneres d'afronatar la realitat, necessitats d'allò que volem i com ho feim o què volem dels nostres companys.
Una definició de grup que reflecteix alguns aspectes del que estam xerrant és l'aportada des de la psicologia social, que ens diu que el grup són dues o més persones que comparteixen metes comuns, vinculades per pautes d'interacció social relativament estables i que perceben que en realitat formen part del grup dins un context social determinat. el grup és una totalitat en la qual els seus components interaccionen entre si permanentment: és un sistema i un procés al mateix temps.


I aquí estam tots després de la feina conjunta i de crear com a grup, essent un sistema d'individuus que des de les necessitats i característiques individuals aportam des de la consciència de grup i la individualitat.

Deixant una premisa clara per les dinàmiques de grup que tots els mestres i famílies hauríem de tenir en compte, que és que cuidar i respectar la individualitat reforça la força de grup.



Algunes representacions: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada